stenskott stenskott

Stenskott

Att råka ut för ett stenskott eller en spricka i vindrutan är inte helt ovanligt. I de flesta fall så påverkar det varken sikt eller säkerhet men kan ända vara värt att så snabbt som möjligt åtgärda. Lyckligtvis finns idag bra verktyg och tekniker för att laga stenskott så att rutan i princip känns som ny. På Motor Trend har vi flera utbildade experter som kan hjälpa dig med stenskott och rutbyten.

Viktigt med snabb åtgärd
Om du råkat ut för ett stenskott så är det viktigt att så snabbt som möjligt åtgärda det för att förhindra att skadan blir större. Det du själv kan göra är att direkt täcka över stenskottet med ett så kallat stenskottsplåster. Om du inte har ett sådant i bilen kan det även funka med vanlig tejp. Detta för att det inte ska komma in smuts och fukt i själva ”såret” i rutan, som kan göra att skadan förvärras eller att det till exempel bildas mosspåväxt.

Så sker lagningen
Så länge stenskottet är mindre än 2,5 centimeter i diameter så går det oftast att laga. Vi använder en teknik där vi först borrar försiktigt i själva sprickan eller ”såret”.

Därefter trycker vi i en vätska som fyller ut tomrummet innan vi lägger på en ytfinish som även poleras lätt för bästa effekt. I de allra flesta fall så blir resultatet så bra att det är svårt att se var på rutan som lagningen skett.

Lagning eller byte av rutan
En vindruta som råkat ut för flera stenskott, fått längre sprickor eller helt enkelt blivit blästrad av många mil på vägarna så rekommenderar vi att rutan byts ut. Ofta är självrisken låg för rutbyte och vi kan hjälpa till i dialogen med ditt försäkringsbolag. Moderna bilar har mycket teknik integrerad och kopplad till vindrutan vilket gör att ett rutbyte tar längre tid än en lagning, och även för med sig omkalibrering av till exempel radar- och säkerhetssytem.

Gå vidare för att åtgärda ditt stenskott