Dags för nya vinterdäck?

Det finns mycket man kan göra för att förbereda bilen för vintern, men det finns en sak som är viktigare än allt annat och det är att ha bra vinterdäck, för säkerhetens skull.

Vi ger dig gärna goda råd om däck och praktisk hjälp. När den första halkan kommer eller när temperaturen kryper under +5 grader har sommardäck inte alls de egenskaper som behövs för att minimera olycksrisken.

Mönsterdjup

Säkerhetsrekommendationen är minst 5 mm för vinterdäck. Vinterdäck som ska fungera vid våta, slaskiga eller snöiga förhållanden och samtidigt kunna ge bra friktion på is måste ha ett djupt mönsterdjup.

Om mönsterdjupet blir mindre än 5 mm minskar däckets förmåga att leda bort slask och få grepp på is. De däck som har det största mönsterdjupet eller bedöms ha det bästa väggreppet monteras bak på fordonet.

Vad säger lagen om vinterdäck?

I Sverige är det lag på vinterdäck vid vinterväglag 1 december till den 31 mars. Vinterväglag är det om det finns snö, is, snömodd eller frost på vägarna. Det är tillåtet att köra på dubbdäck 1 oktober till 15 april, MEN under annan tid om det är eller befaras bli vinterväglag.

Mönsterdjupet ska vara minst 3 millimeter. Vinterdäcken är olagliga när de slits under 3 mm.

I en eventuell trafikkontroll är det polisen som bedömer om det är vinterväglag.

Källa: ntf.se