Dags för nya sommardäck?

Reglerna kring sommar- och vinterdäck kan upplevas som lite snåriga och svårbegripliga. Vi försöker reda ut begreppen här.

Vad säger lagen om vinterdäck?

Det finns en lag som säger att du MÅSTE använda vinterdäck, dubbat eller odubbat, när det är vinterväglag mellan 1 dec – 31 mars. Vad som är vinterväglag eller inte bedömer polisen, om du skulle bli stoppad eller inblandad i en incident.

Väljer du att använda dubbdäck på vintern så är det endast tillåtet att köra med dessa under perioden 1 oktober – 15 april, dock med undantag om det är eller väntas bli vinterväglag under annan period.

Det finns ingen lag som tydligt reglerar att du MÅSTE sätta på sommardäck, men det är ingen fördel att köra med sina vinterdäck längre än nödvändigt på torra fina asfaltvägar. Både gummiblanding och mönster i vinterdäck är anpassade för kalla temperaturer, snö och is, och ger sämre vägegenskaper och längre bromssträckor på torra vägar och i varmare temperaturer. Och dubbdäcken får du inte ens använda efter 15 april om det inte är vinterväglag.

Säkerhet och mönsterdjup

Säkerhetsrekommendationen är minst 3 mm för sommardäck. När mönsterdjupet blir mindre än 3 mm ökar risken betydligt för längre bromssträcka och vattenplaning vid vått väglag.

Sommardäcken är olagliga när de slits under 1,6 mm (när det är vinterväglag och krav på vinterdäck gäller minst 3 mm).

Källa: ntf.se

Dags för säsongsskifte?

Använd vårt enkla webbformulär för att boka din tid så sköter vi resten.