Toyotas satsning på Paralympics ska ge fler svenska medaljer

Toyota går in som huvudsponsor för Sveriges Paralympiska Kommitté under de kommande åtta åren. Målet är att skapa bättre förutsättningar för fler svenska paralympier att slåss med världseliten, genom en rad olika lokala initiativ. Startskottet för satsningen sker i samband med kvalturneringen i Para Ice Hockey i Östersund den 9–14 oktober.

Den internationella konkurrensen inom de olika paralympiska grenarna har blivit allt hårdare de senaste åren. När svenska parasportare på elitnivå tvingas dela sin tid mellan arbete och träning harandra länders parasportare ekonomiskt stöd för att träna på heltid.

Med satsningen som huvudsponsor för Sveriges Paralympiska Kommitté vill Toyota ta ett helhetsgrepp som möjliggörare för svensk parasport. Tanken är att göra det möjligt för svenska paralympier att kunna ta fler medaljer i kommande Paralympics under många år framöver.

Inom ramen för Toyotas satsning på svensk parasport tas flera lokala initiativ. Bland annat kommer det fyra gånger per år att arrangeras ett camp, där dels ungdomar och dels personer med rehabiliteringsbehov kan prova på olika sporter. Syftet är att intressera och rekrytera fler parasportare och därmed bädda för en bredare elitsatsning.

Det inrättas också ett ”Podium Program” för åtta idrottare på elitnivå, där Toyota bidrar med stipendium som gör det möjligt för idrottarna minska sin arbetstid och istället lägga mer tid på träning. Toyota bidrar även med bilar till tränare.

– Toyotas framtida fokus kommer i större utsträckning att handla om personlig mobilitet och människor i rörelse och mindre om bara bilar. Vi tror på att vara kundnära, på att bidra till ett inkluderande samhälle, säger Christian Norberg, som är vd för Toyota Sweden AB.

– Sverige har extremt många lovande ungdomar som i dagsläget tyvärr sällan går vidare och blir idrottsligt framgångsrika, då tiden saknas för en helhjärtad träning. Samtidigt innebär parasporten en stor samhällsvinst, när nya utövare går från en passiv till en mer aktiv livsstil. Det tycker vi är värt att satsa på, säger han.

 

Presskontakt Toyota Sweden: Bengt Dalström, Toyota Sweden AB, 08-706 71 00, pr@toyota.se

 

Foto: Svenska Parasportförbundet